SHOWREEL NASIL OLMALI?
Birçok cast direktörü,ajanslar, yapımcılar,menajer ve yönetmenler iyi bir fotoğrafın yanında, iyi bir showreel’e de sahip olmanın oyuncuları bir adım öne çıkardığında hemfikirdir.
Showreel nedir diye soracaksanız hemen açıklayalım: bir oyuncunun yaptığı işlerin (portfolyosunun) dijital ya da analog film olarak kurgulanmış 2-3 dakikalık görsel sunumudur. Bu sunuma oyuncunun yaptığı işler, çalışmalar, deneyimler haricinde hakkımda tanıtımı ve fotoğrafları da eklenebilir. Showreel, bir oyuncunun oyunculuk yapabildiğini ve hangi karakterlere uyduğunu göstermesini sağladığı ve böylece diğer oyuncuların arasından sıyrılmasını kolaylaştırdığı için oldukça önemlidir.
Günümüzde çoğu proje için cast direktörleri ajanslardan oyuncu talebinde bulunduklarında, headshotları çok iyi olsa bile showreeli olmayan oyuncuları elemektedirler. Yeni başlayan oyuncu adaylarının profesyonel bir showreele sahip olmaları için deneyim kazanmaları gerekir. Amatörce çekilmiş showreel sunumu kötü bir imaj yarattığından bu noktada mümkün olan en büyük özeni göstermeniz oldukça önemlidir.
Peki siz oyunculuk kariyerinizin başındaysanız ya da bugüne dek hep tiyatro ile ilgilendiyseniz ve artık kamera önüne geçmek istiyorsanız nasıl showreel oluşturabilirsiniz?
Profesyonel ya da öğrenci projelerinde dahi çekilmiş showreel oluşturabilecek kalitede sahneleriniz yoksa ya da hiç kamera önüne geçmediyseniz umutsuzluğa kapılmayın. Kendiniz için showreel çekebilirsiniz. Bunun için öncelikle yaklaşık 40 saniye süren üç ayrı sahne bulun ya da kendiniz yazın. Monolog ya da diyalog fark etmez her sahnenin: farklı bir arka planı, dekoru, farklı açıları, konusu ve size yardımcı olacak oyuncuları olsun. Bu sahneleri sizin farklı karakteristik özelliklerinizi ortaya çıkaracak sahnelerden seçin. Bu üç sahnenin çekimi öncesi performanslarınız için oyuncu koçunuzla çalışın. Profesyonel kamerası olan, size ışık ve ses ekipmanı temin edebilecek arkadaşlarınızla ekip oluşturun. Çekimlerinizin profesyonel görünebilmesi için mükemmel bir görüntü kalitesine, sese ve ışığa sahip olmalısınız. Bu üç sahneyi en fazla 2 dakikalık bir showreel olarak montajlayın.
Sizin için Showreel çekebilecek çevreniz yoksa veya zaman ayıramayacaksanız, bu işi sizin için yapabilecek özel prodüksiyon ya da yapım şirketleri bulunmaktadır. Burada dikkat etmeniz gereken konu çekim sonrası ödeme yapacağınız için, firmalarla anlaşmadan önce bitmiş projelerini görün. Nasıl bir showreel istediğinizi net bir şekilde açıklayın. Böylece hem zaman kaybı ve para israfından kendinizi korumuş olur hem de profesyonel görünen showreel sunumuna sahip olursunuz.
Peki iyi bir showreel oluştururken genel hatlarıyla nelere dikkat etmelisiniz?
- İyi bir showreel 2 dakikadan fazla sürmemeli ve en iyi olduğunuz performansınızla birlikte hemen başlamalıdır.
- Showreel başlangıcında isminizi ve fotoğrafınızı siyah fon üzerine yerleştirilmiş şekilde sunum yaparak zaman harcamayın. Bunu gerçekleştirmek için kullandığınız 10 saniye bile çok değerlidir. İsminiz çekim devam ederken en altta görünsün ve bir süre sonra kaybolsun. İletişim bilgilerinizi de showreel sonuna koyun.
- Çok bilindik dizi veya filmlerden sahneler kullanmayın. Seyredenlerin sizden yabancılaşmasına ve sizin, asıl rolü oynayan oyuncu ile istem dışı kıyaslanmanıza neden olacaktır.
- Profesyonel bir ortamda çekilmedikçe, kamera önü eğitimlerinde veya atölyelerinde yapılan çekimlerden veya kısa film çalışmalarından sahneler kullanmayın. Amatör ve yetersiz görünmenize neden olabilir.
- Okul projelerinde veya kısa film çalışmalarından görüntüler eklemek isterseniz. Oyunculuğunuzun yanı sıra, ışık, ses, kurgu gibi teknik etkenlerin de iyi olduğundan emin olun.
Başlangıç amaçlı showreel oluştururken, çekimlerin gerçek televizyon ya da filmden sahnelermiş gibi görünmesine dikkat etmelisiniz. Showreel içerisinde önemli olan sizin kamerada nasıl göründüğünüz; nasıl bir ses rengine sahip olduğunuz; oyunculuk yeteneğinizin olup olmadığı ve hangi rollere uygun olabileceğinizdir.
Eğer iyi yapılmış showreel sahibiyseniz ihtiyacınız olan profesyonel işlere yönelebilirsiniz. Unutmayın ki, iyi bir showreel, deneme çekimlerine çağrılmanızı sağlayan en önemli etkenlerden biridir.